Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Slaapfeitjes en het belang van een goede nachtrust

Slaapfeitjes en het belang van een goede nachtrust

Slaapfeitjes

Wist je dat?

  • De gemiddelde Nederlander 7;12 uur per nacht slaapt?
  • Wij 1/3e van ons leven slapend doorbrengen?
  • 63% van de Nederlanders ontevreden is over zijn/haar slaapkwaliteit?
  • 10 tot 20% van de Nederlanders slecht slapen?
2] Magnifying Glass Facts Investigate, Geralt (2016)

Het is algemeen bekend dat een goede nachtrust essentieel is voor gezonde hersenen. Hoewel we over het algemeen lang genoeg slapen, zijn we helaas geen goede slapers. Ook jongeren slapen vaak te kort en slecht, wat invloed heeft op je hersenontwikkeling. Piekeren, laat slapen door huiswerk en mediagebruik zijn de belangrijkste oorzaken(!) 1]

Het belang van een goede nachtrust

Slaap- kwantiteit en kwaliteit

3] Girl Sleeping Book, Saydung89 (2021)

De meeste mensen denken dat slapen vooral gaat over de slaapkwantiteit (hoeveel uur per nacht je slaapt). Echter, gaat het juist om je slaapkwaliteit (hoe effectief je slaap is). Tijdens het slapen spoelen je hersenen als het ware schoon. Goede slaap betekent dat je hersenen de tijd en de kans krijgen om zich te reinigen. Daarnaast zorgt een goede nachtrust ervoor dat je je emoties van de dag goed kan verwerken en dat je onthoudt wat je overdag hebt geleerd.1]
Uit een van de grootste studies naar slaapgedrag is nu gebleken dat wij lang genoeg slapen, alleen niet goed genoeg.4] Bij de behandeling van slaapproblemen moet er meer gekeken worden naar de kwaliteit van slapen in plaats van de kwantiteit. Zoals al in de eerste alinea is genoemd, slaapt 10 tot 20% van de Nederlanders slecht. De aanbevolen slaapduur van 7-9 uur per nacht wordt door 90% wel behaald, maar zij hebben vooral problemen met in slaap vallen en doorslapen. Het belang van een goede nachtrust op korte termijn is een betere concentratie en een beter geheugen. Op lange termijn kan goed slapen het risico op hersenaandoeningen zoals depressie, beroerte en dementie verkleinen.

Slaap en Jongeren

Handen omhoog als jij wel eens wat nachten doorhaalt voor school vanwege je vele deadlines of soms te veel aan het piekeren bent over van alles en nog wat. Ik denk dat elke jongere zich hier wel eens schuldig aan maakt, zo blijkt ook uit onderzoek… Jongeren slapen vaak slecht en te kort. Oorzaken; stress, te laat slapen, schermgebruik etc. Naast al deze invloeden zorgen ook veranderingen in puberhersenen voor een verschuiving van het slaapritme.
Bekijk op de website van hersenstichting de tips van andere jongeren hoe zij hun slaap hebben verbeterd en doe de slaap-challenge! https://www.hersenstichting.nl/dit-doen-wij/voorlichting/gezonde-hersenen/slaap/

1] Hersenstichting. (2022). Slaap en je hersenen. Retrieved from hersenstichting.nl: https://www.hersenstichting.nl/dit-doen-wij/voorlichting/gezonde-hersenen/slaap/; 2] Geralt. (2016, 22 augustus). Magnifying Glass Facts Investigate. Pixabay. https://pixabay.com/illustrations/magnifying-glass-facts-investigate-1607160/; 3] Saydung89. (2021, 7 februari). Girl Sleeping Book. Pixabay. https://pixabay.com/illustrations/girl-sleeping-book-knowledge-5987445/; 4] Marmelstein, S. (2020, november 17). We slapen wel lang genoeg, maar niet goed genoeg. Opgehaald van Amazing Erasmus MC: https://amazingerasmusmc.nl/biomedisch/we-slapen-wel-lang-genoeg-maar-niet-goed-genoeg;

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *