Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Sleepscore, de app die jou helpt om beter te slapen

Sleepscore, de app die jou helpt om beter te slapen

1] Grey Scale Photo of Person Holding Smartphone. Das (2018)

Het gebruik van slaapapps voor een betere nachtrust

SleepScore is een goed voorbeeld van een slaapapp die jou aan een betere gezondheid helpt door beter te slapen. Deze app volgt je slaapcycli door naar je geluiden te luisteren. Het analyseert die geluiden en presenteert je de resultaten. Daarmee helpt het jou om je slaap te begrijpen met unieke gegevensanalyse en grafieken. Het laat je jouw gewoontes inzien die je slaap beïnvloeden en laten zien wat je kan doen om positieve veranderingen te maken en goed uit te rusten.  

Verschillende slaapcycli

Blue and White Smartphone Screen, Jordan (2020)

Een slaapcyclus bestaat uit verschillende fasen en duurt gemiddeld anderhalf uur. Zo’n cyclus wordt 4 tot 5 keer in een nacht doorlopen. De lichaam en geest kunnen zich tijdens de nacht alleen herstellen bij een normaal verloop van de slaapcycli. Elke slaapcyclus heeft verschillende slaapfasen en eigen kenmerken. Alle slaapcycli hebben tot doel om kwaliteitsvolle rust te bieden en elke slaapcyclus varieert in lengte gedurende nacht. Daarnaast verschillen slaapcycli van persoon tot persoon. Het is dus belangrijk om te onthouden dat de slaapcycli voor iedereen verschillend is, en voor elk persoon weer verschillende interventies helpen. Luister daarom goed naar je eigen lichaam, en stop met gewoontes die je te veel uit putten en ga door met de gewoontes waar jij goed van uitrust.

De verschillende slaapfasen

De slaapcyclus kent opeenvolgende en steeds dieper wordende slaapfasen: 3]

  1. Inslaapfase: de eerste slaapfase en deze duurt gemiddeld 5 minuten. Onze ogen vallen toe en onze hersenactiviteit neemt af.
  2. Lichte slaap: deze fase duurt ongeveer een halfuur. We slapen, maar nog niet diep.
  3. Overgangsfase naar de diepe slaap: Pas wanneer de ademhaling regelmatig en dieper wordt, daalt ons hartritme en ontspannen onze spieren. We komen nu in de vaste slaap terecht.
  4. Diepe slaap: als je in deze fase wakker wordt, voel je je snel verward en suf. Deze fase duurt iets minder dan 20 minuten en zorgt voor fysieke rust en herstel.
  5. REM slaap: tijdens deze fase zijn de hersenen zeer actief en maken de ogen snelle bewegingen (REM). Dit is ook de fase waar de meeste dromen voorkomen. Een belangrijk kenmerk van deze fase is dat deze verantwoordelijk is voor de verwerking van informatie. De REM-slaap duurt ongeveer een kwartier.

Patronen traceren en analyseren

De app SleepScore is er een van velen, alleen deze app blinkt uit in meer gedetailleerde mogelijkheden. Je krijgt een gedetailleerde weergave van; hoelang je slaapt, hoelang het duurde voordat je in slaap viel, je lichte/diepe slaap, je REM slaap en je totale tijd in bed. Daarnaast kan je jouw slaap vergelijken met de ‘ideale nachtrust’ voor mensen van jouw leeftijd en geslacht.

Door gebruik te maken van je telefoon en luidspreker traceert deze app jouw ademhalingsfrequentie en lichaamsbewegingen. SleepScore geeft inzicht in je slaapomgeving en levert een diepgaande analyse van elke fase van je slaap. Op basis van jouw slaapgegevens krijg je persoonlijk advies en aanbevelingen voor het verbeteren van jouw nachtrust. Een leuke extra is dat er ook een mogelijkheid is om producten te ontdekken die al duizend anderen hebben geholpen, met een vergelijkbaar slaapprofiel als dat van jou. Zodra je jouw slaapdoelen hebt bereikt, helpt SleepScore om de goede nachtrust te behouden.4]

Meer weten over SleepScore? Volg dan deze link naar hun website om meer over deze app te lezen! www.sleepscore.com

1] Das, L. (2018, 23 januari). Grey Scale Photo of Person Holding Smartphone. Pexels. https://www.pexels.com/photo/grey-scale-photo-of-person-holding-smartphone-1100447/; 2] Jordan, B. (2020, 22 september). Blue and White Smartphone Screen. Pexels. https://www.pexels.com/photo/blue-and-white-smartphone-screen-5417845/; 3] Dorsoo. (2019, november 4). De fasen van de slaapcyclus. Opgehaald van Dorsoo: https://www.dorsoo.be/nl/blog/fasen-slaapcyclus; 4] SleepScore Labs. (sd). https://www.sleepscore.com/sleepscore-app/. Opgehaald van SleepScore Labs: https://www.sleepscore.com/sleepscore-app/;

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *